UNA DESCRIPCIÓ DE LA DIVERSITAT LINGÜÍSTICA EUROPEA

dilluns, 14 de setembre de 2009

Modalitat

22 de novembre de 2004

La llengua catalana continua sent notícia quasi cada dia, sigui per una qüestió sigui per una altra; poques vegades, però, per res de positiu, curiosament. A casa nostra, a les Balears, es pot dir que no ha deixat de ser-ho, en negatiu, des del moment mateix que l'actual govern provincià d'estricta obediència madrilenya va prendre possessió, el juliol de l'any passat. Però ara no faré una nova repassada de totes les maniobres contra la llengua catalana registrades a l'haver del govern des de l'inici del període legislatiu, sinó que em limitaré a comentar alguns dels darrers succeïts (o anuncis) referents a la llengua, tant a la província com a l'estat.
Comencem pels més casolans. La directora del pròxim canal audioviosual de propaganda oficial, IB3, diu que la llengua vehicular, usual (no exclusiva, ni tan sols en la programació), del canal serà la catalana, però en les seves modalitats insulars (que ella particularment no practica, és clar). Per assegurar que se'n fa un bon ús, de la llengua versió modalitats, n'ha encarregat un "libre d'estil" al COFUC. ¿I què és el COFUC? ¿Una institució acadèmica? ¿Una associació lingüística i literària experta en aquesta qüestió? ¿Un centre universitari?  No, el COFUC no és més que una institució política, controlada pel govern, teòricament destinada a la promoció social del català. ¿Quins tècnics titulats i reconeguts en aquesta matèria té el COFUC per emprendre per ell mateix la confecció d'aquest llibre d'estil? En el cas que els tengués, ¿pot el COFUC sostreure aquesta funció a la Universitat de les Illes Balears, ignorant les disposicions sobre la qüestió de l'Estatut d'Autonomia i de la Llei de Normalització Lingüística? ¿Per què IB3, és a dir el govern, intenta evitar la UIB? ¿En té por? Són preguntes que jo no respondré, sinó que deixaré perquè cadascú hi trobi la resposta més encertada, o que les respongui qui en tengui la responsabilitat. A mi allò que em sembla clar és que no hi ha gens d'interès que la Universitat s'hi impliqui, perquè, senzillament, el govern no la controla.
Una de les funcions que el COFUC, precisament, encara no ha deixat de fer és la de subvencionar cursos de català per a estrangers. Bé, no l’ha deixada de fer però n’ha reduït, aquest 2004, el pressupost. Però vegem-ho positivament: com a mínim es fan. Bé, la qüestió és que per a fer-los, el COFUC ha facilitat als professors un material d’ensenyament, i la sorpresa ve quan descobrim que, almanco al nivell llindar 2, aquest material no solament no és fet a les Balears, sinó que ignora absolutament les particularitats lingüístiques de les Illes. El COFUC, organisme del Govern –d’aquest govern tan preocupat per les “modalitats insulars” de la llengua catalana– pretén que els estrangers de casa nostra aprenguin a parlar en el més estricte català central: han d’aprendre a dir “jo sóc”, “tinc”, “penso”, “aneu”, “em mullo”, “un petó”, “calamarsa”... (en lloc de “jo som”, “tenc”, “pens”, “anau”, “em bany”, “una besada”, “calabruix”...). I com a mapa geogràfic de referència per a la llengua catalana han de tenir exclusivament i estrictament la Catalunya de les 4 províncies governades per la Generalitat de dalt... Absolutament penós: els qui diuen defensar tant “les nostres modalitats” són incapaços de proporcionar als alumnes estrangers un material d’aprenentatge on aquestes modalitats hi siguin presents i a més els donen com a referència geogràfica de la llengua catalana un mapa on les Balears no hi són! Vet aquí la demostració de l’interès real que el COFUC del PP té per “la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears”!
Per cert, si voleu obtenir via internet el prospecte explicatiu dels cursos que fa el COFUC, us podeu davallar uns documents titulats “Folleto COFUC” i “Folleto llengua”. Talment! Això sí que és autèntica “modalitat”!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Creative Commons License

Els escrits de http://dodeparaula.blogspot.com/ estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

NOMBRE TOTAL DE VISITES AL BLOG