UNA DESCRIPCIÓ DE LA DIVERSITAT LINGÜÍSTICA EUROPEA

dissabte, 12 de setembre de 2009

La direcció adequada

23 de juliol de 2003

Fets més o manco simultanis: el Conseller de Cultura de les Illes Balears, normalment catalanoparlant, declara que li preocupa molt que hi hagi alumnes que acaben l'ensenyança obligatòria sense saber parlar castellà; el Conseller de la Funció Pública de les Illes Balears, sempre castellanoparlant ("foraster", per dir-ho en mallorquí planer), diu que no fa falta que els funcionaris sàpiguen tant de català i en rebaixa l'exigència de coneixement. El mallorquí està preocupat pel castellà, el foraster està preocupat pel català…, però tots dos en realitat en la mateixa direcció: que no es posi en perill la supremacia absoluta de la llengua que el primer Borbó volgué imposar "mañosamente" i que els seus successors ja imposaren violentament, amb la culminació de la persecució feroç per part del dictador Franco, l'àngel inspirador de la doctrina "popular".
Durant els anys de govern del Pacte de Progrés no s'ha fet cap llei que restringís l'ús del castellà ni cap disposició que en desvaloràs l'ús, sinó que s'ha cercat que la població que no sap català n'aprengués, per tal de fer fer efectiu, tal com prediquen els peperos, el bilingüisme oficial de la comunitat autònoma. Bé, doncs, arriben aquests i una de les primeres preocupacions que mostren és la d'assegurar que MAI el català a casa seva pugui estar en les mateixes condicions que el castellà. El "Partido Popular de las Islas Baleares", dirigit per forasters de naixement o per forasters d'adopció, continuador de l'esperit franquista de l'"España: Una, Grande y Libre" (libre de catalans i bascs, s'entén), insulta els autòctons de les Illes, els qui hem heretat la llengua i la cultura catalanes dels nostres avantpassats, dient que aquesta cultura no val tant com l'altra, com la que han heretat els autòctons de Castella. Nosaltres, els catalanoparlants, només valem el "nivell B". Ells, els forasters, valen tots els nivells. Ens insulten –abans ens afusellaven o ens tancaven a la presó; qualque cosa hi hem guanyat…- i es queden tan tranquils, perquè saben que, tanmateix, el gruix del poble no reaccionarà contra la seva insolència: gràcies a ells, que lleven l'ecotaxa i faran més autopistes i urbanitzacions, els miserables mallorquins que durant aquests quatre anys no tenien on caure morts i es menjaven les ungles, gràcies a ells, repetesc, ara podran viure bé. I si podem viure bé no ens hem de queixar perquè ens insulten…
És hora, senyors del Partido Popular, que digueu les coses ben clares: a vosaltres el bilingüisme us importa una mer…; a vosaltres la llengua i la cultura catalanes de les Illes, amb totes les seves "modalitats", no us fa més que nosa. Per a vosaltres la vertadera Espanya, l'única, és la que s'expressa en castellà. Estau tan acomplexats de la llengua que (qualcuns) encara parlau en la intimitat (sobretot, quan n'Aznar no us sent), que no desitjau altra cosa que fer-la desaparèixer. Us heu passat molts d'anys dient que el "mallorquín es como las zapatillas: para andar por casa" i ara no podeu consentir que "sa llengo de ses criades" (perquè un temps les vostres criades eren de poble i xerraven en "mallorquí"; ara són sud-americanes, o filipines) es posi a la mateixa altura que la llengua dels "senyorets de Ciutat". Ja sé que els qui sou de poble hi parlau més normalment, en "modalitat", però només ho feis com a tàctica per ser més pròxims dels pagesos o de la gent de més edat, poc acostumada a parlar en castellà, als quals embullau perquè us votin a vosaltres. Aquest és tot l'interès que teniu pel "bilingüisme".
L'obligació d'un Conseller de Cultura digne d'aquest nom és promoure la cultura i donar-ne a qui no en té, i protegir el patrimoni cultural per evitar que es deteriori o desaparegui. La llengua catalana i la cultura que s'expressa en aquesta llengua és un patrimoni cultural dels habitants de les Balears, i el qui més ha de fer esforços perquè aquesta llengua i aquesta cultura es normalitzin i surtin de la situació de risc en què es troben és el Conseller de Cultura, sigui del partit que sigui, perquè se suposa que el patrimoni és de tothom, no d'un sector particular de la població. No basta posar un Director General de Política Lingüística, per bonal·lot i ben intencionat que sigui, per justificar que es fa qualque cosa per la llengua. És tot el Govern que s'hi ha d'implicar, si es pretén realment fer res positiu. I el vostre (re)començament més tost em fa creure que no anam en la direcció adequada. Bé, vull dir adequada per al català, és clar. M'imagín que vosaltres sí que considerau que anau en la direcció adequada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Creative Commons License

Els escrits de http://dodeparaula.blogspot.com/ estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

NOMBRE TOTAL DE VISITES AL BLOG