UNA DESCRIPCIÓ DE LA DIVERSITAT LINGÜÍSTICA EUROPEA

dilluns, 14 de setembre del 2009

Qüestió de diligència

9 de juliol de 1998

Ens han tornat recordar els diaris aquests dies que el professor Josep Palou està amenaçat per haver exercit, al centre on està destinat, la llibertat d'expressió a favor de la vertadera normalització del català. L'inspector encarregat del cas (¿és casualitat, que tengui els llinatges castellans?) ha acabat ja l'expedient i proposa una sanció de 2 mesos de suspensió en la feina i canvi de residència (¿es pot proposar, una cosa així? No diuen que la Constitució espanyola garanteix el dret a viure onsevulla del territori "nacional"?).
Jo no tornaré repetir els arguments que damunt aquestes mateixes pàgines ja han donat molts d'articulistes per denunciar que aquesta proposta de sanció és per raons purament ideològiques. És tan evident, que no cal insistir-hi. Ara bé, sí que vull remarcar, perquè em sembla ben significativa, l'extraordinària diligència amb què s'han mogut en aquesta qüestió les nostres autoritats, ara que tenen també unes certes capacitats de gestió del sistema educatiu. Han corregut, a obrir l'expedient i cercar la manera de castigar "exemplarment" qui ha gosat plantejar amb claredat la situació de conflicte lingüístic que viu la nostra societat i proposar-hi la solució. Voldrien que tothom callàs i ningú els posàs en evidència, cansats de repetir que som un poble bilingüe i que hem de viure feliços amb la nostra bona sort. No han corregut, però, ni correran, a fer mínimament efectiu aquest "bilingüisme" mal entès, a fer que els forasters (entre els quals hi podem ficar els nombrosos estrangers que exerceixen d'espanyols) aprenguin de veres català i no ens insultin a la primera ocasió que tenen. No han corregut, no, ni correran, a aplicar les disposicions establides pels títols III i IV de la Llei de Normalització Lingüística ("Dels mitjans de comunicació social" i "De la funció normalitzadora dels poders públics"). Ni tan sols han corregut a esmenar un parell de rètols mal escrits (S'Esglaieta, en lloc de S'Esgleieta) que van col·locar fa uns mesos a la carretera vella de Bunyola, baldament jo mateix els ho hagi ja demanat públicament en una carta al director del Balears publicada fa unes quantes setmanes. Si qualcú, cansat de veure aquests rètols il·legals, els corregia pel seu compte, segur que correrien a acusar-lo de "fer malbé una propietat pública"!
Fa uns dies hem vist a la premsa els resultats d'una enquesta feta a les Balears, segons els quals hi ha més joves que parlen millor en castellà que en català, i sols molt pocs més de la meitat parlen en català normalment: aquest és el resultat dels 3 lustres de Govern del mateix partit que tots sabem. ¿Us pareix que han corregut gens, a fer que la llengua «pròpia» sigui també la normal? Ara estan tots preocupats perquè a segons quines zones turístiques no hi ha rètols en castellà o els empleats només atenen en llengues dites "estrangeres" (de fet, fa gràcia, que se n'hagin temut ara!), i corren a posar multes als comerços que ignoren que són a Espanya. Els heu vists, però, mai preocupats per l'absència quasi total de rètols en català en aquestes zones i a moltes d'altres? Quan correran, perquè els comerços es temin que són a les Balears i el català sigui present pertot? ¿No diuen que som bilingües? I doncs que ho facin escriure tot en les "nostres" dues llengües! ¿O és que som bilingües coixos?
Molta diligència a castigar qui defensa el país. Poca diligència a fer res positiu per aquest país. Són diligents només en la part que els importa.
Ah! Una altra cosa. Vet aquí un dels significats que té a Mallorca la paraula «foraster», recollit al Diccionari Català-Valencià-Balear: "Grosser d'enteniment o de comportament." Per ser coherents, haurien d'obrir un expedient a Mn. Alcover i a don Francesc de B. Moll i desterrar-los a títol pòstum, per haver inclòs aquest "insult" a la seva magna obra. O potser ens haurien de desterrar a tots els mallorquins...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Creative Commons License

Els escrits de http://dodeparaula.blogspot.com/ estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

NOMBRE TOTAL DE VISITES AL BLOG